Na wyrównanej powierzchni części ogródka przeznaczonej pod uprawę warzyw wytycza się sznurkiem zagony szerokości 120 cm, przedzielone ścieżką szerokości 20-30 cm. Na terenie suchym wystarczy ścieżkę wydeptać, na zbyt wilgotnym, wybiera się z niej ziemię, rzucając na powierzchnię zagonu tak, aby powstała niegłęboka bruzda. Na tak przygotowanych zagonach przystępujemy do siewów. Najczęściej stosuje się siew ręczny rzędowy w wyznaczone sznurkiem i zrobione kijkiem rowki. Nasiona sieje się, przepuszczając je pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym lub posługując się zgiętą kartką papieru, na którą uprzednio nasypaliśmy trochę nasion. Przed przystąpieniem do siewu powinniśmy nasiona zaprawić przeciw chorobom i szkodnikom. Siejąc drobne nasiona, dobrze jest wymieszać je z suchym piaskiem, co ułatwia równomierne ich rozmieszczenie w rowku. Głębokość siewu zależy od wielkości nasion i rodzaju gleby. Ogólnie zaleca się przykrywanie nasion warstwą ziemi o grubości równej 3-4-krotnej ich średnicy.
Siew do gruntu
Losowe artykuły:
Nowości:
Nauka angielskiego – Radom
Języki do podstawa
Trudno sobie wyobrazić, by w dzisiejszych czasach sukces był możliwy bez znajomości języków obcych. Stanowią one warunek konieczny, gdy chcemy zatrudnić się...
Kursy angielskiego Wodzisław Śląski
Zależy nam na tym, by zdobywać wiedzę, by znać coraz więcej nowych rzeczy oraz technologii, by nie zostawać w tyle, ale wszystkich wyprzedzać. Dlatego...