Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest usuwanie chwastów, groźnych konkurentów roślin uprawnych. Usuwanie chwastów, czyli tzw. pielenie, wykonuje się ręcznie lub za pomocą różnych narzędzi, głównie motyczek. Stosowanie herbicydów, jakkolwiek może być skuteczne, nie jest zalecane na działkach lub ogródkach przydomowych, gdzie unika się stosowania preparatów chemicznych, zwłaszcza nie zawsze zbadanych pod względem działania na organizm ludzki. W odniesieniu do nieraz podawanych zaleceń systematycznego spulchniania międzyrzędzi, obecnie zgodnie z wynikami prac badawczych, dokonuje się spulchniania jedynie w przypadku konieczności odchwaszczania upraw i na glebach bardzo zwięzłych. Dobry wzrost i duże plony roślin warzywnych zapewnia – oprócz wyżej podanych zabiegów – nawadnianie, które w latach suchych może zwiększyć plony nawet o 100% i więcej. Szczególnie duże jest jego znaczenie na glebach lżejszych i przy uprawie warzyw wyłącznie na nawozach mineralnych. Podlewanie, np. kapusty, kalafiorów, brokułów, rzodkiewki, sałaty i ogórków, znacznie przyspiesza plonowanie, a przy uprawie sałaty i szpinaku wydatnie opóźnia wydawanie pędów kwiatowych. Wrażliwość poszczególnych gatunków warzyw na niedostatek wody jest różna w poszczególnych fazach rozwojowych. Na przykład pomidory i ogórki należy obficie podlewać od momentu kwitnienia i zawiązywania pierwszych owoców do końca zbiorów.